Penne con ragù alla bolognese

Penne con ragù alla bolognese

Lubisz makarony? Lubisz chrupiące pieczywo, bułeczki, chlebuś prosto z pieca… taki ciepły, pachnący…

Te wszystkie rzeczy robione z mąki, z sosami, z serami, z pomidorami, z przyprawami i mięskiem, albo i nie. Tak tak, mąkę też możesz jeść. Możesz wszystko jeść i nie tyć, nawet w tym sztucznym i chemicznym świecie, gdzie w wodzie mamy chlor, we wszystkim mamy trucizny. Jest tylko jeden warunek, który trzeba spełnić, a wiedziały o tym nasze babcie. Już niedługo wpis o tym.

Dzisiaj penne, a może ten makaron inaczej się nazywa? Czy to coś zmieni? Czy znajomość nazwy makaronu zwiększy albo zmniejszy Twój apetyt?

Masz tutaj przepis i jedz do syta. Na obiad tylko! Nie na kolecję!

Składniki:

  • 60 gr makaronu penne
  • 1 łodyg (noga) selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 225 g słodkiego boczku (wędzonego)
  • 750 gr mielonej, delikatnej wołowiny
  • 1 lampka białego wina
  • 450 ml passaty pomidorowej
  • Rosół z mięsa
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony na małe kawałki boczek i przyrumień. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj seler, marchewkę i cebulę.
  • Dodaj warzywa do boczku i pozwól im się lekko poddusić i odparować. Zajmie to około dziesięciu minut, ponieważ składniki musza się dobrze wymieszać razem na małym ogniu, aby uzyskać ten wyjątkowy smak
  • Kiedy juz składniki dobrze się wymieszają i podduszą, dodawaj mięso po trochu. Mieszaj przez kilka minut, a następnie zmieszaj z białym winem. Gdy alkohol całkowicie wyparuje – zajmie to około 5 minut – dodaj przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu bez pośpiechu.
  • Sos boloński wymaga długiego i powolnego gotowania: wydobycie całego smaku mięsa zajmuje co najmniej godzinę. Jeśli sos za bardzo wysycha podczas gotowania, dodaj trochę gorącego rosołu. Po ugotowaniu doprawić pieprzem i solą.
  • Ragù nadaje się do wielu rodzajów makaronów: na przykład z rigatoni jest idealny. Kawałki mięsa wciskają się do środka i za każdym razem, gdy nabierze makaron na widelec, obtocz rigatoni w przepysznym sosie.
  • Następnie zagotuj odpowiednią ilość osolonej wody i ugotuj makaron al dente. Odcedź i przełóż do dużego naczynia do serwowania. Dodaj ragù, szybko wymieszaj i podaj do stołu.

Porada:

Jeśli chcesz być szczułpa, nie wolno Ci jeść tego dania wieczorem. Tylko do 15:00, pod warunkiem, że zjadłaś właściwe śniadanie i właściwą przekąskę.

Pomagam na codzień kobietom w powrocie do równowagi hormonalnej dzięki rewolucyjnej metodzie łączenia dobrze przemyślanych jadłospisów z głęboką pracą nad podświadomością. Usuwam lęki, eliminuję kompulsywne objadanie się i zaprowadzam homeostazę w ciele i w życiu. Dzięki temu kilogramy znikają.
Wypełnij ankietę i odbierz ebooka lub napisz do mnie.

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *