Bruscetta

Przepis na pyszną, klasyczną bruschettę

Oto przepis na klasyczną, pyszną bruschettę:

Składniki:

  • Bagietka lub inne chrupiące pieczywo (np. ciabatta)
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • Świeża bazylia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotuj pieczywo: Pokrój bagietkę lub inne wybrane pieczywo na kromki o grubości około 1-1,5 cm.
  2. Podpiecz pieczywo: Rozgrzej piekarnik lub grill. Skrop kromki pieczywa oliwą z oliwek z obu stron i podpiecz je, aż będą złociste i chrupiące. Możesz też opiekać pieczywo na patelni grillowej.
  3. Przygotuj pomidory: Sparz pomidory wrzątkiem, następnie obierz je ze skórki. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Dodaj posiekaną bazylię, sól, pieprz i skrop oliwą z oliwek. Wymieszaj.
  4. Przygotuj czosnek: Przekrój ząbek czosnku na pół.
  5. Złóż bruschettę: Natrzyj każdą kromkę pieczywa przekrojoną stroną czosnku. Nałóż na pieczywo przygotowane pomidory.
  6. Podawaj: Podawaj bruschettę natychmiast, póki pieczywo jest jeszcze ciepłe i chrupiące.

Wskazówki:

  • Wybieraj dojrzałe, aromatyczne pomidory. Najlepsze będą pomidory malinowe lub bawole serca.
  • Możesz dodać do pomidorów inne składniki, takie jak: posiekaną czerwoną cebulę, oliwki, kapary, ser mozzarella, anchois, grillowane warzywa.
  • Jeśli nie masz świeżej bazylii, możesz użyć suszonej.
  • Bruschettę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, aby pieczywo pozostało chrupiące.

Smacznego!

p.s. Bezkarnie możesz jeść bruschettę na keto pieczywie!

Pomagam na codzień kobietom w powrocie do równowagi hormonalnej dzięki rewolucyjnej metodzie łączenia dobrze przemyślanych jadłospisów z głęboką pracą nad podświadomością. Usuwam lęki, eliminuję kompulsywne objadanie się i zaprowadzam homeostazę w ciele i w życiu. Dzięki temu kilogramy znikają.
Wypełnij ankietę i odbierz ebooka lub napisz do mnie.

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *