Oto przepis na klasyczną, pyszną bruschettę:
Składniki:
- Bagietka lub inne chrupiące pieczywo (np. ciabatta)
- 2-3 dojrzałe pomidory
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Świeża bazylia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Przygotuj pieczywo: Pokrój bagietkę lub inne wybrane pieczywo na kromki o grubości około 1-1,5 cm.
- Podpiecz pieczywo: Rozgrzej piekarnik lub grill. Skrop kromki pieczywa oliwą z oliwek z obu stron i podpiecz je, aż będą złociste i chrupiące. Możesz też opiekać pieczywo na patelni grillowej.
- Przygotuj pomidory: Sparz pomidory wrzątkiem, następnie obierz je ze skórki. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Dodaj posiekaną bazylię, sól, pieprz i skrop oliwą z oliwek. Wymieszaj.
- Przygotuj czosnek: Przekrój ząbek czosnku na pół.
- Złóż bruschettę: Natrzyj każdą kromkę pieczywa przekrojoną stroną czosnku. Nałóż na pieczywo przygotowane pomidory.
- Podawaj: Podawaj bruschettę natychmiast, póki pieczywo jest jeszcze ciepłe i chrupiące.
Wskazówki:
- Wybieraj dojrzałe, aromatyczne pomidory. Najlepsze będą pomidory malinowe lub bawole serca.
- Możesz dodać do pomidorów inne składniki, takie jak: posiekaną czerwoną cebulę, oliwki, kapary, ser mozzarella, anchois, grillowane warzywa.
- Jeśli nie masz świeżej bazylii, możesz użyć suszonej.
- Bruschettę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, aby pieczywo pozostało chrupiące.
Smacznego!
p.s. Bezkarnie możesz jeść bruschettę na keto pieczywie!
Pomagam na codzień kobietom w powrocie do równowagi hormonalnej dzięki rewolucyjnej metodzie łączenia dobrze przemyślanych jadłospisów z głęboką pracą nad podświadomością. Usuwam lęki, eliminuję kompulsywne objadanie się i zaprowadzam homeostazę w ciele i w życiu. Dzięki temu kilogramy znikają.
Wypełnij ankietę i odbierz ebooka lub napisz do mnie.
Leave a Comment