Zakwas buraczany, to najprawdziwsze złoto. Prawie nie kosztuje, a wszystkie składniki mamy pod ręką, a o właściwościach prozdrowotnych zakwasu z buraków można napisać książkę.
Oto przepis na ten cudowny zakwas:
SKŁADNIKI:
– 500 g buraków
– 2 szklanki wody (500 ml) przegotowanej o temperaturze pokojowej
– 1,2 łyżki soli himalajskiej różowej lub morskiej
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 3 kulki ziela angielskiego
– 5 ziaren pieprzu
– kawałek korzenia chrzanu
– 1,2 łyżeczki nasion kopru
– pół łyżeczki nasion kminku
WYKONANIE:
Przygotowanie warzyw:
Buraki obierz cienko ze skórki (jeśli masz warzywa z pewnego źródła możesz je tylko porządnie wyszorować), pokrój je w grubą kostkę, czosnek obierz i rozgnieć nożem.
przygotowanie solanki.
Wlej wodę (500 ml) do garnka i wsyp do niej pół łyżki soli, zamieszaj dokładnie aby sól się rozpuściła (możesz lekko podgrzać wodę).
Nastawianie zakwasu buraczanego:
Na dno wyparzonego słoika wsyp przyprawy, potem umieść buraki w słoiku. Zalej je przygotowaną solanką (jeśli ją podgrzewałaś poczekaj aż ostygnie)-płyn powinien dokładnie przykrywać buraki, jeśli niektóre wystają ponad powierzchnię dolej więcej wody.
Połóż zakrętkę na słoiku, ale nie zakręcaj jej – umożliwi to ujście wydzielającym się w procesie fermentacji gazom.
Tak przygotowany słoik postaw w ciepłym miejscu, najlepiej z dala od okna – ja zwykle kładę go na kuchennym blacie.
Przebieg fermentacji i pielęgnacja zakwasu:
Czas: 5-7 dni.
Zajrzyj codziennie do swojego zakwasu.
Przez pierwsze 3 dni na jego powierzchni może się tworzyć warstwa białej piany – zbierz ją wyparzoną łyżką, jeśli chcesz to przy okazji ściągania piany możesz przemieszać buraki.
Pamiętaj, że żaden z buraków nie powinien wystawać ponad powierzchnię wody – jeśli jest gorąco i płyn odparuje to uzupełnij braki.
Po upływie około 5 dni możesz spróbować zakwasu – jeśli jego smak jeszcze Ci nie odpowiada pozostaw go w słoiku na kolejne 1-2 dni (powinien być kwaskowaty, z wyczuwalną nutą buraka i przypraw).
PRZECHOWYWANIE:
Jeżeli uznasz, że zakwas jest gotowy, przecedź go przez sito i za pomocą lejka przelej do czystej, wyparzonej butelki. Zakręć ją i umieść w lodówce.
Przechowuj do kilku tygodni.
Nie wyrzucaj ukiszonych buraków – można je wykorzystać na kilka sposobów, które podam w kolejnych postach.
Pomagam na codzień kobietom w powrocie do równowagi hormonalnej dzięki rewolucyjnej metodzie łączenia dobrze przemyślanych jadłospisów z głęboką pracą nad podświadomością. Usuwam lęki, eliminuję kompulsywne objadanie się i zaprowadzam homeostazę w ciele i w życiu. Dzięki temu kilogramy znikają.
Wypełnij ankietę i odbierz ebooka lub napisz do mnie.
Leave a Comment