Zakwas

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany, to najprawdziwsze złoto. Prawie nie kosztuje, a wszystkie składniki mamy pod ręką, a o właściwościach prozdrowotnych zakwasu z buraków można napisać książkę.

Oto przepis na ten cudowny zakwas:

SKŁADNIKI:

– 500 g buraków
– 2 szklanki wody (500 ml) przegotowanej o temperaturze pokojowej
– 1,2 łyżki soli himalajskiej różowej lub morskiej
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 3 kulki ziela angielskiego
– 5 ziaren pieprzu
– kawałek korzenia chrzanu
– 1,2 łyżeczki nasion kopru
– pół łyżeczki nasion kminku

WYKONANIE:

Przygotowanie warzyw:
Buraki obierz cienko ze skórki (jeśli masz warzywa z pewnego źródła możesz je tylko porządnie wyszorować), pokrój je w grubą kostkę, czosnek obierz i rozgnieć nożem.
przygotowanie solanki.

Wlej wodę (500 ml) do garnka i wsyp do niej pół łyżki soli, zamieszaj dokładnie aby sól się rozpuściła (możesz lekko podgrzać wodę).

Nastawianie zakwasu buraczanego:

Na dno wyparzonego słoika wsyp przyprawy, potem umieść buraki w słoiku. Zalej je przygotowaną solanką (jeśli ją podgrzewałaś poczekaj aż ostygnie)-płyn powinien dokładnie przykrywać buraki, jeśli niektóre wystają ponad powierzchnię dolej więcej wody.

Połóż zakrętkę na słoiku, ale nie zakręcaj jej – umożliwi to ujście wydzielającym się w procesie fermentacji gazom.

Tak przygotowany słoik postaw w ciepłym miejscu, najlepiej z dala od okna – ja zwykle kładę go na kuchennym blacie.

Przebieg fermentacji i pielęgnacja zakwasu:
Czas: 5-7 dni.

Zajrzyj codziennie do swojego zakwasu.

Przez pierwsze 3 dni na jego powierzchni może się tworzyć warstwa białej piany – zbierz ją wyparzoną łyżką, jeśli chcesz to przy okazji ściągania piany możesz przemieszać buraki.

Pamiętaj, że żaden z buraków nie powinien wystawać ponad powierzchnię wody – jeśli jest gorąco i płyn odparuje to uzupełnij braki.

Po upływie około 5 dni możesz spróbować zakwasu – jeśli jego smak jeszcze Ci nie odpowiada pozostaw go w słoiku na kolejne 1-2 dni (powinien być kwaskowaty, z wyczuwalną nutą buraka i przypraw).

PRZECHOWYWANIE:

Jeżeli uznasz, że zakwas jest gotowy, przecedź go przez sito i za pomocą lejka przelej do czystej, wyparzonej butelki. Zakręć ją i umieść w lodówce.
Przechowuj do kilku tygodni.

Nie wyrzucaj ukiszonych buraków – można je wykorzystać na kilka sposobów, które podam w kolejnych postach.

Pomagam na codzień kobietom w powrocie do równowagi hormonalnej dzięki rewolucyjnej metodzie łączenia dobrze przemyślanych jadłospisów z głęboką pracą nad podświadomością. Usuwam lęki, eliminuję kompulsywne objadanie się i zaprowadzam homeostazę w ciele i w życiu. Dzięki temu kilogramy znikają.
Wypełnij ankietę i odbierz ebooka lub napisz do mnie.

Leave a Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *